《滿蒙漢合璧教科書》第五冊第三十四課 糖

gūsin duici tacibure kicen, šatan, 第三十四課 糖

jeku faha sogi tubihe i hacin, 穀實蔬果之屬
terei jancuhūn amtan bisirengge be, 其有甜味者
gemu šatan be araci ombime, 皆可製糖
jancuhūnje i fulu ombi. 而以甘蔗為最

jancuhūnje golmin bime jalan bi, 甘蔗長而有節
halhūn bade banjimbi, 生於熱地
fugiyan guwagdung juwe golo de, 福建廣東兩省
banjihangge labdu, 多產之
den ningge juda fulu de isime, 高者至丈餘
terei abdaha jalan de kamcime banjihangge, 其葉附生於節
cuse mooi arsun i notho i adali, 如筍籜然
jancuhūnje ureci abdaha sihambi, 蔗熟則葉脫
terei subehe de arsun bime jalan akū. 其梢有芽而無節

šatan arara arga, 取糖之法
neneme jancuhūnje i cikten be hadume, 先刈蔗本
moselakū baitalame terei šugi be moselame tucifi, 以磨出其汁
mucen dolo hungkerefi, 注於釜中
tuwa i fuifufi, 以火煎之
ulhiyen i bakjame ajige belge ofi, 漸凝為小粒
arbun narhūn yonggan i adali, 狀如細沙
tuttu šatan seme gebulehe, 故號為沙糖
terei boco fulgiyan bime majige sahaliyan, 其色赤而微黑
jai gaifi hakšara oci, 再提煉之
banin gulu bime boco šanyan, 則質純而色白
niyalma ele buyembikai. 人尤喜之

沒有留言:

張貼留言