《滿蒙漢合璧教科書》第五冊第五十七課 豕

susai nadaci tacibure kicen, ulgiyan, 第五十七課 豕

mehen duin biya de sucilefi bilembi, 豕孕四月而產
bileci uthai juwan fulu deberen, 產輒十餘子
tuttu ambula fuserengge umesi ja, 故蕃殖甚易
terei jaka jetere de, 其食物也
ambula niyanggūrakū, 不甚咀嚼
yaya sogi i fulehe jeku i faha i hacin, 凡菜根穀實之屬
gemu mokcome meijehe manggi ulebuci acambi. 宜皆斷碎而後飼之

ulgiyan halhūn de geleme elbišere de amuran, 豕畏熱而好浴
bolgo muke be baharakū oci, 不得良水
nantuhūn lifahan i dolo kurbušeme fuhešeme, 則輾轉於汚泥中
tuttu ulgiyan ujirengge, 故畜豕者
genggiyen muke be hūwa i dolo yarume dosimbufi elbišebuci acambi, 宜導清水於庭中以浴之
ulgiyan i yali simen niolocuka labdu, 豕肉富膏脂
amtan i teile tumin jiramin, 味特濃厚
musei gurun i niyalma kemuni cihalambi, 我國人恆嗜之
tuttu seme labdu jeci majige umiyaha umiyahanambi, 然多微生蟲
urunakū bujume urebuhe manggi, 必熟煮之
teni (jeteci)[jeci] ombi, 而後可食
terei dabsularangge oci bethe i umesi sain obuhabi. 其醃者以腿為最美

沒有留言:

張貼留言